Vijenac 767 - 769

Matica hrvatska

DELNICE – NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Nives Marjanović

Život posvećen očuvanju goranske kulture i govora

Dijana Arbanas

U povodu Dana Grada Delnica 21. svibnja održana je svečana sjednica na kojoj su dodijeljene povelje i zahvale zaslužnim i vrijednim udrugama koje su se radom istaknule u protekloj godini. Nagradu za životno djelo dobila je Nives Marjanović za doprinose u očuvanju rada Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića, očuvanju goranske kulture i govora te obogaćenju kulturnog i umjetničkog života Grada Delnica.

Nives Marjanović bila je dugogodišnja ravnateljica jedine obrazovno-umjetničke škole Gorskog kotara, koju su pohađali učenici svih goranskih mjesta, a u kojoj je održan niz koncerata i raznih komornih susreta s domaćim i stranim umjetnicima.


Predsjednica OMH u Delnicama Nives Marjanović prima nagradu

Utemeljila je glazbeno-literarnu manifestaciju Goranski glasi, na kojoj su svake godine sudjelovali učenici goranskih osnovnih škola sa svojim literarno-glazbenim radovima. Skladbe su nastajale na glazbenim radionicama, a pjesme su često izvođene na zavičajnim govorima Gorskog kotara. 

S osnutkom Ogranka Matice hrvatske u Delnicama 1992. postala je predsjednica Ogranka, a na toj poziciji ostala je do danas te se tako dodatno uključila kulturni rad. OMH u Delnicama okuplja članove s područja cijelog Gorskog kotara pa se među članovima nalaze učitelji, profesori, slikari, kipari, književnici, pjesnici i ostali umjetnici sa zajedničkim ciljem kulturne promocije Gorskog kotara i njegovih žitelja.

Inicijatorica je i manifestacije Govor mog zavičaja, dijalektalnih sijela, koja već trideset godina bilježi literarne zapise učenika osnovnih i srednjih škola na svojim zavičajnim idiomima te okuplja učenike i učitelje goranskih škola na stvaranje i govorenje na svojim zavičajnim dijalektima.

Niz godina ona poziva učiteljice, motivira ih i potiče na istraživanje govora zavičaja u mjestima u kojima se nalaze škole. OMH Delnice s našom Nives kulturni je poticaj na očuvanje zavičajnosti, govora i jezika na ovim prostorima. Nives tako bar na jedan dan objedinjuje cijeli Gorski kotar u svoj jezičnoj ljepoti raznolikosti govora.

Osim likovnog, Nives Marjanović potiče i književno stvaralaštvo Gorskog kotara pa je tako u OMH u Delnicama tiskan niz knjiga goranskih autora, sve s ograničenim sredstvima.

Inicijatorica je i osnivanja „grupe likovnjaka“ u Ogranku s kojima uz obilježavanja godišnjice smrti slikara Grge Marjanovića organizira radionice i izložbe njihovih radova u svojoj obiteljskoj kući među Grginom likovnom ostavštinom.

Vijenac 767 - 769

767 - 769 - 27. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak